Alun Tonda Gentile Romana (Certifcat VF – eticheta albastra)
Fructele sunt grupate cate 2-4, mai rar pana la 6. Sunt potrivit de mari (2.2-2.7 g), sferic-turtite, cu trei coaste unghiuloase, proeminente, au baza pronuntat si neregulat convexa, uneori plana, slab ondulata. Involucrul este mai scurt decat aluna, pe care o elibereaza la maturitate.
Coaja este potrivit de groasa si de rezistenta. Miezul detine 44-48% din greutatea alunei, are tegumentul cafeniu-deschis si este apreciat pentru industria dulciurilor (ciocolata).
Acest soi se aseamana cu Mari de Piemont (Tonda Gentile del Piemonte, Tonda Gentile delle Langhe, T.G.L., T.G.D.L.), de care se deosebeste prin involucrul mai scurt, fructele mai costate si cu baza mai convexa, coacerea fructelor este mai tarzie.
Caracteristicile care fac din Tonda Gentile Romana un produs unic in genul sau este textura crocanta, compacta si lipsita de cavitati interne. La masticare, alunele se sparg la prima muscatura fara sa fie moi; ele pastreaza aceasta calitate atat in starecruda, cat si conservate.